Goede voornemens

Geplaatst op 5 januari 2015 door Aviroo

Het nieuwe jaar is van start gegaan, en ik heb het vaste voornemen om meer aan mijn gezondheid te werken. Meer bewegen en meer slaap zijn daarbij belangrijk, maar zeker ook een goede voeding maakt uit hoe energiek en gezond ik mij voel.  En daar zit hem de kneep, want hoe kom ik aan gezonde voeding?

De laatste tijd heb ik me in voeding verdiept en is me duidelijk geworden dat het heel lastig is om uit ons normale eten voldoende bouwstoffen voor het lichaam te halen. De hele voedselindustrie is er op gericht om in de wereld steeds meer monden te voeden, maar mij is duidelijk geworden dat het nu meer gaat om ‘productie’ dan om ‘kwaliteit’. Door intensieve landbouw raakt de landbouwgrond uitgeput en moeten er steeds meer kunstgrepen worden uitgevoerd om een hoge opbrengst per hectare te krijgen. Door kunstmest, bestrijdingsmiddelen en verplichte mestinjecties bevat de grond steeds meer verkeerde ingrediënten als fosfaten en stikstof, terwijl voor ons belangrijke nutriënten als selenium, magnesium, ijzer en zink niet meer in de bodem voorkomen. Het zal duidelijk zijn dat, als deze stoffen niet in de grond zitten, ze ook niet meer voorkomen in de producten die van het land komen. Zelfs ‘biologisch’ eten helpt hier niet tegen, je mag in Nederland een product al ‘biologisch gekweekt’ noemen als er twee jaar geen kunstmest op de grond is gebruikt. En dat terwijl herstel van de grond veel langzamer gaat, we moeten dan eerder denken aan honderd jaar dan aan tien jaar.

De remedie die ik hiervoor gevonden heb, is het aanvullen van de tekorten in mijn lichaam met voedingssupplementen. Simpel gezegd: de vitamines en mineralen die ik nodig heb vul ik aan met een product. Maar dan krijg je meteen het volgende probleem: welke? Ongeveer tweederde van alle voedingssupplementen die op de markt zijn hebben geen of nauwelijks effect, omdat ze van chemische samenstelling zijn en geen natuurlijke en lichaamseigen stoffen bevatten, waardoor ze niet door het lichaam worden opgenomen. Gelukkig is de wetgeving op het gebied van voedingssupplementen zeer streng geworden, waardoor ondeugdelijke producten hopelijk snel van de markt zullen verdwijnen.

Vorig jaar ben ik in aanraking gekomen met de supplementen van het merk Beyuna, een Nederlandse fabrikant met een assortiment van nieuw ontwikkelde supplementen, die alle voldoen aan de strenge eisen die nu gelden. Toen ik deze producten ging gebruiken merkte ik vrijwel direct resultaat, ik voelde me al snel fitter en energieker. De supplementen van Beyuna zijn orthomoleculair samengesteld, dat wil zeggen dat de supplementen vitamines, mineralen en sporenelementen in de juiste hoeveelheden voor een gemiddeld lichaam bevatten, dus in een samenstelling en hoeveelheid die je dagelijks optimaal nodig hebt. Dit is in vrijwel alle gevallen veel hoger dan de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) van de Voedsel- en Warenautoriteit, waarop veel andere producten nog gebaseerd zijn. Beyuna supplementen zijn veilig omdat ze van puur natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt en uitgebreid worden getest voordat ze op de markt worden gebracht. Ze kunnen daarom veilig naast bijvoorbeeld andere medicijnen worden ingenomen. Bovendien zijn ze getest op de afwezigheid van dopinggeduide stoffen – heel belangrijk voor sporters – en hebben het keurmerk van de NZVT gekregen, het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

De zorg in Nederland wordt steeds duurder, terwijl je er steeds minder voor terug krijgt. Alleen al het eigen risico van de zorgverzekering is een flink bedrag, dan geef ik dat geld liever uit aan producten die mijn weerstand verhogen zodat ik de dokter niet of nauwelijks nodig heb. Met dagelijks een multivitamine en aanvulling van vitamine C, vitamine D en Omega 3 (visolie) kom ik al een heel eind.

Anja Vis.